Zoeken
Menu

Je bent hier: Inleiding Blog Hoe u een spiegel schoonmaakt en perfect laat glanzen

Hoe u een spiegel schoonmaakt en perfect laat glanzen

Vingerafdrukken, tandpastavlekken, druppelsporen... Spiegels kunnen veel hebben. En het is niet eenvoudig om ze brandschoon te krijgen. Daarom hebben we een lijst samengesteld met beproefde methoden voor een perfect schone en gepolijste spiegel.

Wees voorzichtig met water

Schoonmaken met gewoon water is niet helemaal slecht, maar pas op dat u niet te veel gebruikt. Vooral als uw spiegel een lijst heeft, mag er geen water tegenaan komen. Spiegels met een lijst houden er ook van om stof op de onderste hoeken te krijgen, wat u alleen maar verspreidt als u ze schoonmaakt. De beste manier om het eraf te krijgen is met een oude tandenborstel.

Droog de spiegel na het nat reinigen meteen goed af - vooral de randen. Een microvezeldoek is hiervoor ideaal. Een papieren doekje zou strepen achterlaten, een badstof doekje zou het vuil eerder verspreiden.

Na het reinigen met water moet de spiegel nog goed gepolijst worden. Hoe u dat doet, vertellen we u aan het einde van dit artikel.

Welke producten zijn geschikt voor het schoonmaken van een spiegel

Als de spiegel echt vuil is en water niet volstaat, helpen schoonmaakmiddelen. Vermijd echter raam- en glasreinigers. Deze bevatten vaak chloorverbindingen die de spiegel onherstelbaar beschadigen en zeep die strepen achterlaat. Reinigingsmiddelen op alcoholbasis of schuim met nanotechnologie, speciaal ontwikkeld voor het reinigen van spiegels, zijn geschikt.

U kunt ook soda, azijn of citroen gebruiken om schoon te maken

Zelfs gewone ingrediënten die u thuis kunt vinden, kunnen u helpen om uw spiegel schoon te maken. Net zoals onze grootmoeders vroeger deden. Water en citroen helpen u om kalkaanslag te verwijderen, maar het maakt het vuil niet echt schoon. Daarvoor zijn wijnazijn of zuiveringszout beter. Combineer wijnazijn gelijkmatig met water in een verhouding van 1 op 1. Meng zuiveringszout met een paar druppels water om een papje te maken. Wees voorzichtig zodat het zuiveringszout volledig oplost. Het heeft schurende eigenschappen en kan krassen veroorzaken op de spiegel.

Zorg er bij al deze zelfgemaakte schoonmaakmiddelen voor dat ze niet in contact komen met de rand van de spiegel. De zuurgraad kan de spiegel beschadige

Een spiegel perfect polijsten

We weten al hoe een spiegel schoon te maken, nu is het tijd om hem goed te polijsten. U heeft vast wel eens gehoord van het polijsten van een spiegel met krantenpapier. Maar dat is niet de ideale oplossing. Indien de krant vochtig wordt, zou deze inkt kunnen afgeven en onherstelbare schade aan de spiegel kunnen veroorzaken. De scherpe randen maken de spiegel vervolgens gevoelig voor krassen. Wat moet u dan gebruiken? De beste manier om een spiegel te polijsten is met een microvezeldoek.

Gebruik vervolgens het volgende als polijstmiddel:

  • water half gemengd met azijn,
  • een van de in de winkel gekochte reinigers en poetsmiddelen die we hierboven hebben beschreven,
  • gewone alcohol.

Vouw de microvezeldoek twee keer dubbel om meerdere schone plekken te krijgen. Als er een vies of te nat wordt, draait u de doek om. Zo krijgt u het meest perfecte resultaat. Besproei vervolgens de hele spiegel met het product dat u heeft gekozen (maar overdrijf het niet) en poets systematisch van de linkerbovenhoek naar rechts en langzaam naar beneden.

Het klinkt misschien simpel, maar u zult het verschil zien wanneer de spiegel weer glanst als nooit tevoren! U kunt ook het glas in een douche of een glazen salontafel op dezelfde manier oppoetsen.

TIP: Voor LED spiegels kunt u de praktische verwarming kiezen als slimme toevoeging. Zo zal de spiegel niet beslaan. U hoeft zich geen zorgen te maken over vlekken van druppels water die naar beneden sijpelen.

Terug naar overzicht

Naar boven