Zoeken
Menu

Je bent hier: Inleiding Blog Hoe lijmt u een spiegel op de tegels? Volledige instructies

Hoe lijmt u een spiegel op de tegels? Volledige instructies

Een spiegel aan een muur bevestigen is niet al te ingewikkeld. Als u niet in de tegels wilt boren, is het tijd om te lijmen. Hoe lijmt u een spiegel op de juiste manier op een tegel? We geven u advies over wat u moet voorbereiden en hoe u het doet met een perfect en vooral betrouwbaar resultaat.

Wat gebruikt u om de spiegel op de tegels te lijmen?

U heeft drie opties, namelijk dubbelzijdig tape, lijm of siliconen. Laten we ze allemaal eens nader bekijken.

Dubbelzijdig tape

De snelheid en netheid van het kleefproces zijn voordelen van dubbelzijdig tape. Zorg ervoor dat het voldoende draagvermogen heeft en geschikt is voor vochtige omstandigheden. Foamtape is vaak de beste keuze, omdat het kleine onregelmatigheden kan opvangen, lichte schokken kan absorberen en gemakkelijk verwijderbaar is als u besluit de spiegel elders te plaatsen. Hoe groter de dichtheid van het schuim, hoe hoger de belastbaarheid van de tape.

U kunt tapes vinden die geschikt zijn voor het tapen van spiegels van merken als TESA, CEYS Blue Tape of Den Braven. TESA 4952 tape heeft een dichter schuim, biedt een betere hechting en plakt direct. Daarnaast is het bestand tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat er niet wordt bezuinigd op de tape om ervoor te zorgen dat de spiegel stevig op zijn plaats blijft zitten.

Spiegellijm

De beste oplossing is lijm die speciaal voor spiegels is ontwikkeld, meestal op acrylbasis. U kunt erop vertrouwen dat deze vrij zijn van stoffen die de spiegel kunnen beschadigen. Deze lijmen zijn weliswaar harder, maar drogen ook langzamer, dus het kan nodig zijn de spiegel langer vast te houden en te fixeren tijdens het lijmen.

U kunt ook zogenaamde MS-polymeerlijm gebruiken, wat in feite een twee-in-één lijm en afdichtmiddel is. Deze lijmen hebben een hoge aanvangshechting en houden zelfs zwaardere spiegels vast. Kies bijvoorbeeld voor UHU Montage MS polymeer, Bison Poly Max of Mamut Lijm High Den Braven.

Let erop dat de lijm geen azijnzuur bevat die reageren met het spiegeloppervlak. Hierdoor zouden zwarte vlekken ontstaan.

Siliconen

Een derde optie is het gebruik van siliconenlijm. Dit zorgt voor een sterke en flexibele verbinding die goed bestand is tegen water en temperatuurverschillen. Net als bij spiegels moet u echter oppassen voor azijnzuur, dat bijvoorbeeld aanwezig kan zijn in sanitair siliconen. De ideale keuze is neutrale alkoxy-silicone. Silicone is ook geschikt voor ruwe, oneffen oppervlakken, maar dit geldt niet voor tegels.

Dus wat moet u kiezen?

Als u een spiegel op een oneffen oppervlak lijmt, moet u de sterkte van de lijm of siliconen combineren met dubbelzijdig tape. Voor gladde tegels volstaat slechts één van deze hechtmethoden. Als u lijm of siliconen gebruikt, moet u de spiegel echter bevestigen tot de voegen zijn opgedroogd.

Als u grotere en zwaardere spiegels bevestigt, zoals onze Artalo LED spiegels op maat, is ophangen aan haken het meest betrouwbaar. Hoewel u niet hoeft te boren, weet u wel zeker dat de spiegel op zijn plaats blijft. Alle bevestigingsaccessoires zijn inbegrepen.

Voordat u de spiegel gaat lijmen

De tegels waarop u de spiegel gaat lijmen, moeten grondig worden schoongemaakt. Eerst stofvrij maken en vervolgens reinigen met een chemisch schoonmaakmiddel. Dit mag geen stoffen op oliebasis bevatten om te voorkomen dat uw handen uitdrogen; in plaats daarvan moet u het oppervlak ontvetten. Vergeet Jar, Pur of Cif.

Technische wasbenzine, perchloorethyleen of technische alcohol zijn ideaal, omdat ze vet, vuil en vocht van het oppervlak verwijderen. Reinig het gelijmde spiegeloppervlak ook grondig met een geschikt zacht schoonmaakmiddel.

De spiegel op de tegels lijmen

Alles is klaar en we kunnen beginnen met lijmen! Laten we eens kijken naar de lijmprocedure met dubbelzijdig tape gevolgd door lijm of siliconen.

De spiegel lijmen met dubbelzijdig tape

Met tape is het een eenvoudige en schone klus. Plaats uw spiegel op een vlakke ondergrond en plak de tape in de richting waarin de spiegel hangt - verticaal. Breng het aan beide kanten aan, vanaf de bovenrand van de spiegel helemaal naar beneden, en breng een paar stroken aan op gelijke afstanden in het midden van de spiegel. Kies de hoeveelheid tape op basis van het draagvermogen. Druk de spiegel vervolgens stevig tegen de muur en u bent klaar. De tape kleeft onmiddellijk.

De spiegel vastplakken met lijm of siliconen

Hier heeft u iets meer werk te doen. Breng de lijm aan op de achterkant van de spiegel in rastervormige stippen op regelmatige afstanden. Laat een centimeter of twee vrij aan de zijkanten. Als de spiegel tegen de muur wordt gedrukt, wordt het oppervlak van de lijm groter en kan de lijm over de randen lopen.

Voor grotere spiegels of als u lijm of kit gebruikt die langer droogt, is het een goed idee om de bevestiging vast te zetten met meerdere stroken dubbelzijdig tape. Als u geen tape heeft, moet u de spiegel ondersteunen tot de lijm of silicone volledig droog is. U kunt een stoel of houten latten als steun gebruiken. Dit kan echter een probleem zijn voor een spiegel boven een wastafel. Wacht in elk geval even nadat u de spiegel tegen de muur heeft gedrukt en houd hem op zijn plaats.

En u bent klaar!

Heeft u de perfecte badkamerspiegel nog niet gevonden? Bekijk ons assortiment Artalo LED spiegels. We maken ze volgens uw specificaties en u kunt er een reeks slimme accessoires bij kiezen.

Terug naar overzicht

Naar boven