Zoeken
Menu

Je bent hier: Inleiding Blog Wat is de ideale hoogte van de spiegel in de badkamer?

Wat is de ideale hoogte van de spiegel in de badkamer?

Bent u van plan om een spiegel voor uw badkamer te kopen en loopt u vast op de afmetingen ervan? Wat is de ideale hoogte van de spiegel en hoe hoog moet deze boven de wastafel geplaatst worden? Laten we er eens naar kijken.

De hoogte van een badkamerspiegel is voor elk individu verschillend

U moet uw hele gezicht en torso in de spiegel kunnen zien, ten minste tot borsthoogte. De minimale hoogte van een badkamerspiegel is daarom 60 cm. Dit betekent niet dat dit de ideale oplossing is.

Als u grote lengteverschillen heeft tussen gezinsleden, moet u de hoogte van de spiegel hierop aanpassen. De onderkant van de spiegel moet zich 100-120 cm boven de grond bevinden en de bovenkant moet boven het hoofd uitsteken van iedereen die de spiegel gebruikt. Houd daarom rekening met de lengte van het langste en het kortste lid van het huishouden. Het is beter om een marge over te laten en een groter formaat te kiezen.

In de badkamer is het echter niet aan te raden om de spiegel helemaal tot aan de vloer te hebben. Ten eerste heeft dit weinig zin, aangezien de spiegel meestal boven de wastafel wordt geplaatst, en het kan leiden tot onnodige zelfkritiek over uw eigen lichaam.

Laten we de basisprincipes over de hoogte en plaatsing van de spiegel in de badkamer eens op een rijtje zetten:

  • De minimale hoogte van een spiegel is 60 cm.
  • Alle leden van het huishouden moeten zichzelf in de spiegel kunnen zien van de borst tot de bovenkant van het hoofd (met een ruime marge).
  • De onderkant van de spiegel moet zich 100-120 cm boven de grond bevinden.

Wat is de ideale breedte van een badkamerspiegel?

U moet uw schouders in de spiegel kunnen zien, maar verder hangt de breedte vooral af van uw voorkeur. Als u een kleine badkamer heeft, kan een bredere spiegel de badkamer optisch groter maken. Een spiegel helpt u ook om meer licht in de badkamer te brengen omdat het licht reflecteert.

In het Artalo LED spiegels kunt u de hoogte en breedte van de spiegel naar wens kiezen, tot een afmeting van 100×200 cm. Met ingebouwde verlichting wordt het een prachtig designelement in de badkamer.

Waar plaatst u de spiegel?

Natuurlijk, boven de wastafel. Maar als u een geheel nieuwe badkamer plant en precies kunt bepalen waar de wastafel komt, is het de overweging waard.

Als uw badkamer donkerder is of u wilt gewoon meer licht, plaats de spiegel dan tegenover de lichtbron. Dit kan een raam zijn, kunstlicht of de ingang van de badkamer. De spiegel reflecteert het licht en maakt van zelfs een donkere ruimte een mooi verlichte badkamer.

Maar denk er ook aan dat een spiegel die tegen de deur staat een beetje intimiderend kan zijn. Stelt u zich voor dat u 's avonds naar het toilet gaat en onverwachte bewegingen in de gang of in de kamer ernaast ziet wanneer u in de spiegel kijkt. Het kunnen de bewegingen van een gordijn zijn of de schaduw van een tak die beweegt door een windvlaag - maar op dat moment kunt u het niet rationeel verklaren.

Hoe kunt u het probleem van de spiegel in de badkamer voor kinderen oplossen?

Als de grootte van de badkamer het toelaat, kunt u voor uw kinderen een eigen hygiënehoekje maken. Vooral kleine meisjes zullen zeker genieten van een meisjeshoekje waar ze hun tandenborstel, favoriete tandpasta, kam, haarelastiekjes en andere kleine spulletjes kwijt kunnen. De hoogte van de spiegel kan zo volledig aan hun wensen worden aangepast.

In een kleine badkamer is de meest gebruikelijke oplossing een krukje waar de kinderen op kunnen klimmen. Plaats de spiegel dan zo laag mogelijk boven de wastafel, zodat de kinderen zichzelf goed kunnen zien. De laatste oplossing is een kleinere spiegel op een arm die ook op en neer kan worden gebogen. Zulke spiegels hebben meestal aan één kant een vergrotend effect, dus ze zijn handig om u gemakkelijker op te maken of te scheren.

Een grote spiegel is niet de enige manier om uw badkamer visueel te vergroten. Wanneer u te maken heeft met een beperkte ruimte, vindt u veel nuttig advies in Hoe richt ik een kleine badkamer in en hoe maak ik hem optisch groter.

Terug naar overzicht

Naar boven