Zoeken
Menu

Je bent hier: Inleiding Blog Welke lamp kiest u voor de badkamer? Een complete gids

Welke lamp kiest u voor de badkamer? Een complete gids

De badkamer heeft meestal geen toegang tot daglicht en is dus afhankelijk van kunstlicht. Wij geven u advies over welke badkamerlamp u moet kiezen en hoe u deze correct plaatst.

De badkamer heeft meestal geen toegang tot daglicht en is dus afhankelijk van kunstlicht. Dit moet functioneel zijn, zodat u uzelf 's ochtends duidelijk in de spiegel kunt zien, maar idealiter ook ontspannend, zodat u 's avonds bij thuiskomst kunt genieten van een ontspannende douche of bad. En dan wordt alles in de badkamer nog bemoeilijkt door de altijd aanwezige vochtigheid. Dus hoe krijgt u dit allemaal voor elkaar? Wij geven u advies over welke badkamerlamp u moet kiezen en hoe u die het beste kunt plaatsen.

Hoeveel lampen heeft u nodig in de badkamer?

Het ideale aantal en de sterkte van de lampen hangt af van de grootte en de indeling van uw badkamer. Om voldoende verlichting te hebben, moet u vertrouwd raken met een waarde die lumen wordt genoemd - dit geeft de intensiteit van het licht aan. U vindt deze parameter zeker terug in de betere lampen.

Ongeveer 200 lumen per vierkante meter wordt genoemd als ideaal voor een badkamer. Dus als uw badkamer bijvoorbeeld 10 vierkante meter groot is, heeft deze minstens 2000 lumen nodig.

Dit is echter slechts een minimum, omdat badkamerlampen vaak opzettelijk in de muur worden gericht of worden afgedekt om ze tegen vocht te beschermen. Kies daarom sterkere lampen waarbij u de intensiteit van het licht kunt aanpassen.

TIP: Zoek uit hoeveel schakelaars er in uw badkamer passen voordat u specifieke lampen gaat kiezen. Maar u hoeft uzelf niet helemaal te beperken. Als het aantal schakelaars niet genoeg is, heeft u nog altijd de optie om meerdere lampen onder één schakelaar te bedraden. Maar dan zet u ze samen aan en uit. Een andere optie is om een lamp te kiezen met een ingebouwde schakelaar en die rechtstreeks op de elektriciteit aan te sluiten.

3 soorten badkamerverlichting

Op basis van functie en locatie kunnen badkamerlampen worden onderverdeeld in drie soorten:

  • plafondverlichting
  • spiegelverlichting
  • decoratieve verlichting

Laten we ze allemaal eens nader bekijken.

Plafondverlichting in de badkamer

De centrale plafondlamp moet de hele badkamer verlichten. Zodat als u iets uit het kastje in de hoek van de kamer komt halen, u het zonder veel moeite kunt vinden. Het maakt het schoonmaken ook gemakkelijker, omdat u niet meerdere schakelaars aan en uit hoeft te zetten om alle hoeken goed te kunnen zien.

Spotjes zijn momenteel praktisch en trendy. In een grote badkamer zullen ze het licht beter verspreiden en in een kleine badkamer zullen ze de ruimte niet visueel verkleinen. Vooral als u kiest voor inbouwspots in de muur (plafond).

                                Plafondspots verspreiden het licht beter en vergroten de ruimte visueel.

Spiegelverlichting

Plafondspots creëren schaduwen op het gezicht. Daarom is het belangrijk om ook lampen aan de zijkanten van de spiegel te plaatsen, zodat ze uw gezicht direct verlichten. Anders kunt u zich niet goed opmaken of scheren.

Let op! Het licht boven de spiegel is niet genoeg, het moet echt aan beide kanten worden geplaatst.

De ideale oplossing is een LED-spiegel met ingebouwde LED-strips. De spiegel zal uw gezicht perfect verlichten, maar tegelijkertijd een modern designstuk zijn. Het creëert een aangename sfeer in uw badkamer en geeft het een vleugje luxe.

In ons assortiment vindt u vierkante en ronde LED spiegels van hoge kwaliteit die u kunt aanpassen aan uw eigen wensen. U kunt de grootte, de kleur van de verlichting en het type schakelaar kiezen en een aantal slimme extra's toevoegen, zoals een weerstation, een speaker voor muziek of zelfs verwarming om te voorkomen dat de spiegel beslaat. Zo wordt uw spiegel een slimme, moderne badkameraccessoire.

Bekijk ons assortiment LED spiegels met slimme accessoires.>>

Decoratieve badkamerverlichting

Decoratieve verlichting wordt meestal geplaatst rond het bad of de douche, op het kastje onder de wastafel of in een nis (uitsparing in de muur). Het heeft geen fundamentele functie in de badkamer, dus het hangt vooral af van uw voorkeur en fantasie.

LED-strips zijn de meest gebruikelijke keuze. Zorg er wel voor dat ze voldoende beschermd zijn tegen vocht. Verlichting in de onmiddellijke nabijheid van het bad of de douche moet een minimale beschermingsgraad van IP 65 hebben. We gaan verder in het artikel in op lichtbescherming en veiligheid.

Decoratieve verlichting kan ook dienen als ontspannende verlichting als u een ontspannend bad wilt nemen. Maar u kunt ook LED-spiegel voor dit doel gebruiken, omdat u de intensiteit van het licht zelf kunt aanpassen.

Welke kleur licht moet ik kiezen voor mijn badkamer?

De kleur van het licht kan de sfeer van een badkamer aanzienlijk veranderen. U kunt kiezen uit drie kleuren:

  • warm (2700 - 3400 Kelvin)
  • neutraal (3500-4900 Kelvin)
  • koud (5000 - 7000 Kelvin)

Het is ideaal om deze kleuren te combineren. Kies neutrale of koele plafondverlichting om een gevoel van reinheid op te roepen. Neutrale of koele kleuren zijn ook geschikt voor spiegelverlichting. Neutraal helpt u om de meest realistische tinten van uw gezicht te zien, terwijl koud de intensiteit van uw make-up laat zien. Warm licht is het beste voor ontspanning en verlichting. Het is geschikt voor de bad- of doucheruimte.

Maar deze regels zijn slechts algemeen. Het belangrijkste is welke kleur licht bij u past.

Denk aan veiligheid

Lampen worden in de badkamer blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom moeten ze voldoende beschermd zijn om elektrische schokken te voorkomen.

De beschermingsgraad van de lamp wordt bepaald door de IP-waarde. Deze heeft twee cijfers die elk een ander soort weerstand aangeven:

  • Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen - mechanische weerstand.
  • Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming tegen het binnendringen van water aan.

Dus hoeveel bescherming moeten de lampen in de badkamer hebben? Kies lampen rond de spiegel en aan het plafond met IP 33 of hogere bescherming, en lampen in de onmiddellijke nabijheid van het bad of de douche met minstens IP 65.

Houdt u van design en praktische LED spiegels met slimme accessoires? Bekijk het volledige assortiment met meer dan 25 designs en pas uw spiegel aan uw wensen aan.

Bekijk LED spiegels. >>

Terug naar overzicht

Naar boven